SZERELEM ÉS GYILKOLÁS


 

Szerelem és gyilkolás: az emberi élet csúcsának és mélységének hatalmas összefonódása. Erről szólt a művészet, amíg pornóvá és krimivé, és publicisztikává nem korcsosult. "Erről szólt" az élet, amíg az ember el nem silányodott; fel nem találta önkielégítő és önmeghalasztó, távkielégítő és távmeghalasztó szerkezeteit. Amíg el nem herdálta egyetlen kincsét: méltóságát. Mert Isten felkelti napját a jókra is meg a gonoszokra is. Csak a resteket, a tunyákat, a sunyikat, az alamuszikat veti meg; a langyosakat, akik sem szerelemre, sem haragra nem bírnak gyúlni: herék.

Ölés és ölelés. Isten "alkalmazkodik": mindkettőhöz alanyként adja magát: meg lehet ölni, és lehet szerelmesen szeretni. Ez a mi nagyszerű szabadságunk. Szabadságot adott arra, hogy eldönthessük, szeressünk vagy gyűlöljünk. (Esetleg - ha nem ismerjük föl időben a kettő közötti különbséget - mindkettőt egyszerre.) De arra nem, hogy aközött is választhassunk: emberek legyünk-e vagy mikiegerek? Istennek egészen biztosan nem tetszik, ha szerelmünk a mikiegerek párzásához válik hasonlatossá. Isten féltékeny. Isten mindent megbocsát, csak egyet nem: a földbedöngölt talentumot. Isten mindenkit szeret, csak azt nem, akinek markát égeti a saját talentuma.

A szerelem mindent legyőz. Aki képes a szerelemre, ölésre is képes. (Szerencsére ez többnyire csak az operaszínpadon valósul meg.) A szerelmes ég és éget. Takaréklángon nincsen szerelem. Hogy mégis viszonylag kevesen lobbannak el, égnek hamuvá a szerelemben, az azért van, mert Isten bölcsen úgy rendezte; a szerelem rövid legyen. (Lásd: "Megrakják a tüzet...") Ennek köszönhető, hogy többször is szerelmesek lehetünk, s még élünk. A szerelem mindent legyőz, de Isten a szerelmet is legyőzi. Pontosabban magához rántja, ragadja, emeli; örökké teszi. S vele minket, szerelmeseket. Isten úgy ad, hogy elragad. Így adta nekünk a szüzességi fogadalmat és a házastársi hűséget. Isten nélkül egyik sem létezhetne, s talán egyik sem a másik nélkül: sajátos istenérvek.

  ©Huszthy Ádám, 2000.

Vissza a címoldalra