MI SZÉT, MI ÖSSZE?
 

Szét sok minden. Egy elvétett szó, ízléstelen sál, nyegle mozdulat, viszonzatlan jel, - mondani is szörnyű - vörösbor kólával. Össze kevés: egy pillantás vagy az se; valami, ami jön a másikból, s énbelőlem is megy őbele.

Vagy: származás, neveltetés, olvasottság, érdeklődés, közös múlt, közös nyomorúság, közös bűn.

Vagy: elválaszt a bíróság, összeköt az üzlet.

Vagy: világosságot a sötétségtől, eget a vizektől, ocsút a búzától, egyik ágyban fekvőt a másik ágyban fekvőtől, jobb latort a baltól.

A közös választás köt össze, s választ el a másképpen választótól. E választás mentén választódunk el, s fogunk elválasztatni majd akkor. Művi az összekötés, a szétválasztás, ha nem Isten mentén történik: szerep, játék, ürügy, mondvacsinálás.

Ezzel együtt igaz, hogy a jobb és baloldali, keresztény és zsidó, magyar és tót nem nagyon tud egymással szót érteni, nem is nagyon akar. Hogy ez miért van, azt nem tudom.

Csak azt, hogy a jobb a jobbal, a bal a ballal, keresztény a kereszténnyel, zsidó a zsidóval, magyar a magyarral, tót a tóttal miért nem. Egy elvétett szó, ízléstelen sál, nyegle mozdulat, viszonzatlan jel, - borzasztó mondani - vörösboros kóla miatt.

Meg azért, mert össze vagyunk zavarva. Bábelin.

  ©Huszthy Ádám, 2000.

Vissza a címoldalra