ÁLTALÁNOS
ÉS SPECIÁLIS
RELATIVITÁS-
GYAKORLAT

 
 Lehetett-e teljes életet élni geocentrikus világképpel? Megváltoztatta-e életünket az a tétel, miszerint idő és tér össze vannak nőve; ha az egyik szalad, a másik görbül? Más élete volt Kopernikusznak, Einsteinnek "előtte" és "utána"? A felismerés átalakította-e személyiségüket? Felismerésük átformálta-e a mi személyiségünket? Kopernikusz ide, Kopernikusz oda, tudjuk: menny fönt, pokol lent. A mi létünk élet és halál koordinátájában zajlik Dante-szabta színpadon.

Megmentője-e az emberiségnek Louis Pasteur vagy Semmelweiss Ignác? Nem, nem. Egyikük Berci bácsi, másikuk Ilonka néni megmentője, s egyikük sem maga megmentője. El kell-e utaznom személyesen Párizsba, Csíkszeredába? Igen, igen. El kell utaznom, ha tudni akarom, hogy ezek vannak. Ha Saigonban nem jártam, Saigon nincs. Számomra nincs. Ahhoz, hogy számomra csak egy kicsit is legyen, legalábbis Józsi bácsinak ott kellett járnia. Ebből következik: "információ" sincs (hacsak nem Józsi bácsi hozta). Ilyenformán "információrobbanás" sem lehet. Pontosabban: információ van, de az nem információ, hanem katyvasz. Bír-e robbanni a katyvasz? Talán igen. A ganéjjal is tüzelnek. Mégsem hinném, hogy ez a dolog gyökeresen átformálná az életünket. Hacsak nem az a szándékunk, hogy igenis, formálja át.

Böngésztem az Interneten.

Ha hiszik, ha nem, ugyanazokkal a gondolatokkal találkoztam, mint amikkel a sarki kocsmában, csak a gondolat szülőanyja, -apja lakik tízezer kilométerrel odébb. Ez lenne az "információrobbanás"? Marhaság. Szociológusok szerint az ideális település legfeljebb ötezer fős. Állítólag ennyi arcot bírunk megjegyezni. Ez felel meg Jézus vendéglátási szokásának is. Tehát minden ötezer főn felüli lélekszámú település olyan, mint az "információ": van, de nincs.

Az ember természetes élettere ez:

önmaga, ötezredmagával. Aki ennél nagyobb életteret igényel, az valamilyen szempontból természetellenes viselkedésű. Ennek a "valamilyen szempontnak" az oka lehet naivitás (butaság), rosszabb esetben hatalomvágy, legrosszabb esetben kényszer. Mindkét (három?) esetben Isten teremtő szándékának kudarcává válunk. Az "információ", a "tömeg" érdektelenségét, s egyben Isten teremtő szándékát a művészet mutatja meg. A művészet a személyről szól, akiben felismerhetjük magunkat, akiben megmerítkezhetünk, s jobbá válhatunk általa. Nem a társadalom, nem az emberiség, hanem személy szerint, mi magunk.

Megtapasztalta már a Kedves Olvasó az információ-nem-birtoklás csodálatos érzését? Ha nem, próbálja meg! - Láttad tegnap a Friderikuszt? Cuki pofa! - Ki az a Friderikusz? - Most viccelsz? Tudod, a Friderikusz! - Nem tudom. - Mindenki ismeri, te is, csak letagadod…

Adja kölcsön az autóját egy hétre. Dugja el a tévé távirányítóját egy hétre. Húzza ki a telefonját egy hétre. Húzza ki önmagát egy hétre. Meglátja, azalatt az egy hét alatt a világ Ön nélkül is zökkenőmentesen rohan végzete felé. De tudja, mi ebben a legborzasztóbb? Az, hogy én feltételezem; van telefonja, autója, tévé-távirányítója. Mármost, ha nem lenne hajlandó alávetni magát a próbának, és én erre azt mondanám, hogy immár nem akarok magához szólni, úgy joggal állíthatná, hogy meghülyültem. Mert ragaszkodik ahhoz, hogy ez a rohanás az Ön személyes, cselekvő részvétele mellett zajoljék.

Mert az Ön fékezőereje nélkül a világ - ne adj' Isten - felrobbanna, és akkor mi lenne a nagynehezen átteleltetett muskátlikkal? Plusz szükség van Önre (ha szabad javasolnom, tegeződjünk - szervusz kérlek), mint keresztény középosztályra; te vagy az az ember, akinek van mobiltelefonja és mégsem suk-süközik! A jobbközép ilyennek álmodta szavazóját. (Én nem vagyok polgári? Ős Napkelet olyannak álmodta, amilyen én vagyok...) S a jövő jobbközepe ilyennek fogja visszaálmodni szülőjét.

Demokráciát, szociális piacgazdaságot, szubszidiaritást az anyatejbe!

A jövő évezred üdvhozó miniszterelnökét még az asztal körül kergetik, mert nem tudja kívülről a Rerum Novarumot. Most sír emiatt, de később majd milyen hálás lesz! Addig is egy aprócska, ócska kis talány: előfordult már Veled, hogy az utcán szembe jött valaki, és köszönés nélkül elmentetek egymás mellett?

Igen? Nagy baj! Amíg ilyen eset előfordul, addig hiábavaló fáradság beleverni a gyerekbe a Rerum Novarumot. Először arra kell megtanítani, hogy köszönjön a szembejövőnek, aki ugyebár, Isten képmása. Igen, mindegyiknek. Hogy percenként ötezer istenképmás jön szembe? Kerülni kell a zsúfolt helyeket. Elhagyatott mellékutcákon közlekedve (persze gyalog, hiszen autózás közben, a technikára irányuló koncentráció úgyszólván lehetetlenné teszi a köszöngetést) még nagyvárosban is megvalósítható. Visszatérve ahhoz a mondathoz, amiben a szóba nem állásról van szó, szerintem alapkérdéshez érkeztünk:

Miért nem köszönsz?

Te is tudod, hogy illetlenség, hogy helytelen, hogy kellene. S mégsem teszed. Hogyan szólítod meg a kilencvenkilencet, ha az egy mellett szó nélkül elmész? Azt gondolom, hogy amíg erre a jelenségre nem bírunk megoldást találni, addig nem érdemes további kérdésekről beszélnünk. Pedig volna még más megbeszélnivaló is; például Európa újraevangelizációja, a globális felmelegedés, és sok más finom szócikk.

Fontos tudnivalók

MS Word dokumentum. Hely: C:\agytak\agytak\. Méret: 30,0 KB (30.721 bájt). Létrehozva: 1997. július 2. 09:32:28. Változatok száma: 74. Összes ráfordított idő: 920 perc. Bekezdés: 63. Sor: 243. Szó: 1339. Karakter: 30.720. Utoljára mentette: HA.
*

Ha kérdése merül fel a programcsomaggal vagy az alkalmazásokkal kapcsolatban, először lapozza fel A siker kulcsa című könyvet.
*

Siker (= jó eredmény), sikere, balsiker, tömegsiker, biztos siker, döntő siker, teljes siker, sikeres, sikeresen, sikeresebb, sikerül, sikerüljön, sikertelen, sikertelenül.
*

Sikér (= a gabona fehérjéje) sikérje, balsikér, tömegsikér, biztos sikér, döntő sikér, teljes sikér, sikéres, sikéresen, sikéresebb, sikérül, sikérüljön, sikértelen, sikértelenül.
*

Selyemblúz. Szövetnadrág. Szabadidő alsó. Selyem kosztüm. Gyermek szabadidő alsó. Divat szoknya. Sztreccs felső. Nehéz selyem nadrág. Mellényes kosztüm. Pöttyös öves nadrág.
*

Napellenző. Napernyő. Hőszigetelt alu- és műanyagredőny. Szalagfüggöny. Vászonroló. Műtokos szúnyogháló. Harmonikaajtó. Hő- és fényvédő fólia. Zsinórmozgatásos függönykarnis ívelt kivitelben is.
*

Johnson (ejtsd: dzsonszn) Hewlett (1874-l966) canterbury érseki helynök, nemzetközi Lenin-béke-díjas közéleti személyiség; Johnson, Lyndon B. 1963-tól 1967-ig az USA elnöke; Johnson, Samuel (1709-84) angol író, kritikus. Lásd még: csónakmotor, babaápolás, Jánosfia János.
*

Mali. Republic de Mali. Területe: 1.240.000 km2. Lakossága: 5.8 millió. Átlagos népsűrűség: 5 fő/km2. Fővárosa: Bamako. Közigazgatási beosztása: 6 körzet. Pénznem: mali frank.
*

Quousque tandem habutere Catilina patientia nostra quam diu etiam furor iste non eludent?
*

Tandem: egymás mögötti elrendezésű eszköz (pl. kétüléses kerékpár).
*

Tampon: vérzéscsillapításra a sebüregbe helyezett kötszer-párnácska.
*

Lenni, vagy nem lenni: ez itt a kérdés. Akkor nemesb-e a lélek, ha tűri balsorsa minden nyűgét s nyilait; vagy ha kiszáll tenger fájdalma ellen, s fegyvert ragadva véget…
*

Nem kell a púder, nem kell a vaker, nem kell a funky, nem kell a punk. Csak egy: az underground.
*

Underwood, Michael (kb. 1736-1820) angol udvari orvos, akinek a gyermekbetegségekről szóló könyve fél évszázadokon át igen népszerű volt, 17 egyre bővülő kiadást ért meg. Elsőként írta le a poliomyelitist, továbbá az újszülöttek rosszindulatú familiáris sárgaságát, csecsemők bőrkeményedését.
*

Kennst du das Land, wo die Zitronen blühn, in dunkeln Laub die Gold Orangen glühn, ein sanfter Wind vom blauen Himmel weht, die Myrte still und hoch der Lorbeer steht. Kennst du es wohl? Dahin, dahin möcht' ich mit dir …
*

Ha egy három halmaz közötti elemi összetartozásos feladat megoldása egyértelmű - azaz a feladatnak egyetlen megoldása van, akkor ez a megoldás előállítható egyértelmű döntések láncolatával.
*

Nem láttad-e, hogyan cselekedett Allah az elefántos emberekkel? Nem fordította visszájára a cselüket?
*

Folyamatosan vessük április közepétől július közepéig. Kéthetenként vetve állandóan lesz friss, zsenge kukoricánk. Házikertben a vetési időt általában a lekerülő korai termények ideje határozza meg. 60*40 cm-es sor és tőtávolságra, fészekbe vetjük.
*

Május 15-20. Napóleon seregével átkel az Alpokon. Június 14. Napóleon győzelme Marengónál az osztrákok felett. Június 19. Az osztrákok csatát vesztenek Höchstädtnél. Szeptember 5. Málta az angolok kezére kerül. Október 1. Spanyolország titkos szerződésben eladja Louisianát Franciaországnak.
*

7 kyu (fehér öv, három kis fekete csíkkal): 1. oi tsuki (jodan) zenkutsu-dachi; 2. oi tsuki (chudan) zenkutsu-dachi: 3. age uke (jodan) zenkutsu-dachi; 4. soto ude uke (chudan) zenkutsu-dachi; 5. uchi ude uke (chodan) zenkutsu-dachi; 6. shuto uke (chudan) zenkutsu-dachi; 7. mae geri (jodan), zenkutsu-dachi; 8. mae geri (chudan) zenkutsu-dachi; 9. yoko geri keage (jodan) kiba-dachi; 10. yoko geri kekomi (chudan) kiba-dachi. 11. Kumite.
*

A munkaadó legfőbb kötelessége kinek-kinek megadni az őt megillető bért. A bérképzésnél tekintetbe kell venni a mindenkori általános anyagi helyzetet. A gazdasági válságok jól mutatják, hogy mind a túl-, mind az alulfizetés munkanélküliséghez vezethet, ami veszélyezteti a világbékét. A bérnek nem csak a létminimumot kell biztosítania, hanem azt is, hogy az ember a személyes képességeit és adottságait kibontakoztathassa.
*

Gyere, ülj kedves mellém, mielőtt még elmennél, mindig így fogok gondolni rád. Hagyd a könnyeket másra. ránk még szép percek várnak, hát csak menj kedves, jó éjszakát. No csak, ne sírj, ez nem méltó búcsúzás, légy okosabb...

  ©Huszthy Ádám, 2000.

Vissza a címoldalra